Nieuwsbrief Meld je aan voor de nieuwsbrief Penoactueel. Klik hier
Personeel

Nieuws 2533 bekeken

Betere positie voor stewardessen

De thuisbasis van stewardessen en piloten bepaalt onder welk sociaal zekerheidsstelsel het personeel komt te vallen.

Nieuwe Europese wetgeving, die woensdag door het Europees Parlement werd aangenomen, gaat dit regelen. Ook wordt het voor zelfstandigen die buiten hun thuisland werken, makkelijker om een werkloosheidsuitkering te krijgen.

Nu kunnen luchtvaartmaatschappijen, ongeacht de woonplaats van hun personeel, de stewardessen in een zekerheidsstelsel onderbrengen dat het voordeligst is voor het bedrijf. Met name budgetmaatschappijen zoals Ryanair doen dat. Volgens de nieuwe regels gaat de plaats waar het cabinepersoneel aan een dienst begint en eindigt en waar de luchtvaartmaatschappij dus niet verantwoordelijk is voor accommodatie, bepalen onder welk stelsel het personeel valt.

Zelfstandigen, die in een ander EU-land werken en daar bijdragen aan de werkloosheidsregelingen, moeten een uitkering kunnen krijgen van het land waar zij voor het laatst werkten. Voorwaarde is wel dat ze in hun eigen land geen werkloosheidsuitkering kunnen krijgen. Dit is het geval voor Nederlandse zelfstandigen, voor wie in eigen land geen werkloosheidsuitkering is.

Redactie P&Oactueel

Of registreer je om te kunnen reageren.